Det här med Mindfulness

Nej, jag ska inte skriva ännu ett sådant där uttjatat inlägg om hur enkelt och fantastiskt mindfulness är (nåja, inte riktigt). Bara begreppet är uttjatat och alldeles för hypat. För mig var det inte alls kärlek vid första ögonkastet utan snarare ett avsky som sedan växte sakta fram till ett gillande. Jag tänkte dela med mig av min synvinkel.

Det är en träning inte en färdighet

Jag blev besviken första gången då jag inte alls kände några fördelar faktiskt. Alla lovord hade skapat falska förhoppningar. Inte heller var det enkelt att ligga där med alla tankar. Men jag fortsatte testa mig fram lite då och då, och med olika övningar. Sedan en dag var det som att myntet ramlade ner. Jag började observera mina tankar istället för att vara i kaoset. Oj vad klyschigt det låter men jo faktiskt. Det öppnade ett nytt sätt att förhålla mig till mina tankegångar och beteenden. Så det kan ta tid och se det som träning – för det är det. Men med tiden kommer du bli belönad. Jag lär mig nånting nytt för varje gång.

Hitta din Mindfulness 

Det finns massa olika former utav övningar. Korta, långa, fokus på andning, bildlig, kroppsfokuserad och så vidare. Hitta det som passar dig. För mig som tänker mycket fungerar bildlig och iakttagande bäst, men andningsövningar går inte alls. Mitt tips är att besöka Stresscoachen där det finns gratis jättebra övningar eller använd Youtube. Även Maria Helander som driver Stresscoachen har gratis övningar på sin hemsida.

Det handlar om ett skifta läge – inte bli en munk
Ett litet test du kan göra själv är att testa att observera dig någon gång under dagen. Sitter du och stirrar framför dig samtidigt som du lever i ditt eget huvud? Testa och se hur närvarande du är. Förmodligen märker du att du sitter och hyperfokuserar på dina egna tankar. Mindfulness handlar om att just lära hjärnan att bokstavligen byta läge och vara mer i kroppen. Och det är jätteskönt när det väl händer – men ha tålamod.

2 reaktioner till “Det här med Mindfulness

  1. Håller med helt :), det tog lång tid för mig med men man lär sig med tiden och det är jättenyttigt, men från början tyckte jag med det var jättetråkigt och svårt.

    Gilla

Lämna en kommentar